olayhaberajansi.com

Şeker Bayramı Öncesi Pazar Analizi ve Tüketim Verileri

22.03.2025 01:47
Ramazan Bayramı yaklaşırken şeker pazarındaki gelişmeler ve tüketim verileri dikkat çekiyor. Türkiye'deki bayram şekeri tüketimi ve pazar büyüklüğü hakkında detaylar sunuluyor.

Şeker Bayramı Öncesi Pazar Analizi ve Tüketim Verileri

Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte şeker markalarının ürünleri raflarda yerini almaya başladı. Bayram döneminde kişi başına ortalama 2,5 kg şeker tüketimi bekleniyor. Ancak, raf fiyatları kilogram başına 180 TL’den 220 TL’ye çıkmış durumda. Geçen yıl ile aynı seviyelerde kalması öngörülen tüketim, Türkiye’deki hediyelik ve ikramlık şeker pazarının büyüklüğünü 2,5 milyar TL’ye ulaştırıyor.

Hane başı yıllık bayram şekeri tüketimi ise yaklaşık 2,47 kg olarak belirlenmiştir. Türkiye genelinde toplam bayram şekeri tüketimi 24-26 bin ton civarındadır. Bu dönemde satın alınan hediyelik ve ikramlık ürünlerin %81’ini bayramlık şeker ürünleri oluşturmaktadır. Araştırmalar, tüketicilerin %91’inin bayram alışverişlerinde her zaman bayram şekeri aldığını göstermektedir.

Tüketimde Güneydoğu Anadolu Önde

Bölgelere göre bayram şekeri tüketim verilerine bakıldığında, 3,42 kg ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi ilk sırada yer almaktadır. Onu 2,76 kg ile Karadeniz Bölgesi, 2,58 kg ile Orta Anadolu Bölgesi, 2,54 kg ile Marmara Bölgesi, 2,44 kg ile Doğu Anadolu Bölgesi, 2 kg ile Akdeniz Bölgesi ve 1,71 kg ile Ege Bölgesi takip etmektedir. Bu veriler, bölgesel tüketim alışkanlıklarını ve farklılıkları gözler önüne sermektedir.

Türkiye’deki 2,5 milyar TL’lik hediyelik ve ikramlık bayram şekeri pazarının yarısını tek başına Kent’in elinde bulundurduğunu belirten Mondelez International Türkiye ve Avrasya Ülke Müdürü Mehmet Karamollaoğlu, Mondelez International Türkiye’nin sakız kategorisindeki pazar payını %55,3 olarak açıklamıştır. Ferahlatıcı şeker pazarındaki payı ise %43,8 olarak aktarılmıştır.

Kent’in Bayram Üretimi ve İstihdamı

Türkiye’de 1967’de ilk yumuşak şeker markası ile tüketiciyle buluşan Kent, bu bayram için 10 bin ton şeker üretmeyi planlamaktadır. Bayram için 8 ay öncesinden hazırlıklara başlayan markanın çalışmaları hakkında bilgi veren Karamollaoğlu, şeker kategorisinin Mondelez International Türkiye’nin toplam net hasılatının %30’unu oluşturduğunu belirtmiştir. Bayram için yapılan toplam hediyelik ve ikramlık şeker satışı, tüm yıl boyunca gerçekleştirilen şeker satışından %30 daha fazla olmaktadır.

Kent, uzun yıllardır açık ara lider olduğu ‘bayram şekeri’ kategorisinde yaklaşık %50’lik bir pazar payına sahiptir. Bayram dönemine yönelik üretim hazırlıkları uzun sürmektedir. Üretimin %80’i üç ay öncesine kadar tamamlanarak Türkiye’nin dört bir yanına dağıtıma başlanmaktadır. Karamollaoğlu, iki bayram döneminde toplamda 7 bin kişiye ek istihdam sağlanacağını da açıklamıştır.

Türkiye’nin Stratejik Önemi ve Yatırımlar

Mondelez Grubu içerisinde Türkiye’nin stratejik bir önemi olduğunu ifade eden Karamollaoğlu, “Grup içerisinde Doğu Avrupa’nın büyümeye katkısı Türkiye’den gelecek” demiştir. Son 8 yıl içinde Mondelez Türkiye’ye 570 milyon TL’lik bir yatırım yapılmıştır. Bu yatırımlarla Gebze fabrikasında sakız ve şeker hatları genişletilmiş, tatlandırıcı hattı kurulmuş ve en son yapılan 54 milyon dolarlık yatırımla ihracatı artıracak şeker hatları eklenmiştir.

Sektörünün en büyük üreticilerinden biri olan Mondelez International Türkiye, 2025 yılının ilk üç ayında 3 kıtada 9 ülkeye toplamda 10 bin tonluk sakız ve şekerleme ihracatını gerçekleştirmiştir. Orta Asya ve Kafkaslar’dan 10 ülkenin Mondelez International Türkiye’ye bağlanmasıyla birlikte Türkiye, Avrupa’nın bir hub’ı haline gelmiştir. Şirketin toplam istihdam sayısı 4 bine ulaşmıştır.

Karamollaoğlu’nun Gelecek Hedefleri

Mondelez International Türkiye ve Avrasya Ülke Müdürü Mehmet Karamollaoğlu, Türkiye ve Avrasya bölgelerinde Mondelez International’ın gelecek hedeflerini gerçekleştirmesine liderlik edecektir. İş hayatına Glaxo Smith Kline şirketinde adım atan Karamollaoğlu, ABD, Almanya, Tayland ve Türkiye’de önemli yöneticilik pozisyonlarında bulunmuştur. Son olarak L’Oréal’de Tüketici Ürünleri Bölümü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Genel Müdürü olarak görev yapmıştır.

Karamollaoğlu, Türkiye’deki şekerleme üretiminin %40’ını ABD pazarına yaptıklarını açıklamış ve Meksika ile Kanada’da da tesisleri bulunduğunu belirtmiştir. ABD’nin gümrük vergisi uygulamalarının Türkiye için avantaj doğurabileceğini ifade eden Karamollaoğlu, global firmaların Türkiye’nin büyüme potansiyelini gördüğünü vurgulamıştır.

Bize Ulaşın